Van Stad Naar Land

Jaap Fris en Niels Moshagen waren business partners maar roken de roep om boer te worden. De grond, iets met de grond, dat was onweerstaanbaar. Voor Stichting Lenteland zijn zij - met hun gezinnen - neergestreken op Erve Kiekebos, een regeneratieve gemeenschapsboerderij in Empe. Daar brengen zij hun ideeën over regeneratief boeren letterlijk tot leven. En voelen de argusogen van hun boeren-buren in de rug.

Gelukkig zijn Jaap en Niels goed in staat het buurtgesprek steeds weer aan te gaan.

In de podcast serie volgen we hen - zowel in samenspraak over het wel en wee van de eigen boerderij - als in gesprek met boeren en buren. Wat gaat opvallen is dat de kloof tussen regeneratief willen boeren en de zoektocht naar ander verdienmodel boeren juist dichterbij brengt. De kloof die zo breed uitgemeten wordt in de media is in werkelijkheid veel kleiner. Boeren zoeken elkaar op en staan altijd open voor ideeën en elkaar - de naoberschap.

Check het artikel in Optimist Magazine

Er was een omhelzing tussen beide mannen die dag, een soort spontane afspraak. We gaan het doen, riepen ze. Het was op hun kantoor in Arnhem, maar dat kantoor zou snel ingeruild worden voor een boerderij. Want boeren zouden ze worden. Ik sprak Jaap Fris erover 18 november 2021. Die dag maakte ik namelijk een podcast gesprek met hem. De hele serie ging over het idee van de ‘tussentijd’ en hoe we te midden van een corona crisis verder zouden gaan. Jaap wilde dus samen met vriend en compagnon Niels boer worden. Ik keek hem een beetje ongelovig aan, boer worden, moet je daarvoor niet uit een boerenfamilie komen? Als kind van de stad wist ik er dus niets van, dat bleek wel. De mannen liepen al heel lang rond met het idee om iets met grond en verbouwen van voedsel te doen. Vooral omdat ze behoefte hadden om iets concreets te doen. Tot die tijd hadden ze zich bezig gehouden met het opzetten van impactvolle projecten die anderen dan weer afmaakten. Goede ideeën, zeker, nodig ook, maar de behoefte aan de handen uit de mouwen bleef hangen. 

Op MaatschapWij schrijven we elke 14 dagen een feuilleton over de avonturen van Niels en Jaap met ook elke keer een nieuwe aflevering van de podcastserie.

"Fast forward. Jaap en Niels zijn intussen boer geworden van de regeneratieve boerderij Erve Kiekebos. Via Lenteland, een coöperatie die geld steekt in oude boerderijen, zijn ze eigenaar geworden van deze boerderij. De bedoeling is wel dat meer mensen deel gaan nemen, ook financieel, want Erve Kiebos wordt een boerderij van meerdere mensen. Het is zoals ze het zelf noemen een gemeenschapsboerderij. Mede-eigenaren worden dus certificaathouder en daarmee lid van de coöperatie.

Hoe is het, dacht ik, om zo van de stad naar het land te verhuizen? Boer te worden? En vooral boer te worden met zoveel idealen? En hoe reageren de buurtgenoten dan, de boeren om je heen? Hoe mooi zou het zijn, dacht ik verder, om die gesprekken tussen deze nieuwe boeren en hun buurtgenoten te horen. Hoe is hun dialoog, verstaan ze elkaar?

Zo is de podcastserie Van Stad naar Land ontstaan, waar vanaf vandaag deel 1 nu via MaatschapWij te beluisteren is. In dit eerste deel spreek ik met Jaap Fris en Niels Moshagen op hun boerderij. Hoe vergaat het hen nu? Lukt het, zo’n regeneratieve boerderij opzetten? Wat zijn hun verdere plannen?

We spreken ook over het idee om met hun buren daar eens verder over te praten. Hoe kijken die naar deze boeren? Een spannend idee, vinden we, dus laten we het doen. En wij, luisteraars, gaan het allemaal mee beluisteren."

 Het feuilleton en de podcastserie kwamen mede tot stand met steun van Triodos Foundation.