De TussenRuimte

Wat is de tijd, de ruimte tussen dat wat we moeten loslaten en dat waar we zo naar verlangen? Dat is de vraag die in deze podcastserie aan 12 verschillende mensen gesteld wordt. Waar gaan we naartoe, en waar komen we uit in deze tijd van een grote transitie?

We lijken er middenin te zitten. Tussen een ‘gewoon naar normaal’ leven en een leven waar we naar verlangen. Tussen een wereld die we achter moesten laten en een wereld waar het anders is. De TussenRuimte. En nu? Hoe zijn we hier? Wat willen we, wat kan er? 


De TussenRuimte is de plek waar er twee vragen gesteld worden: wat moeten we loslaten en wat kunnen we ons verbeelden? In de ruimte tussen die twee vragen, de tussenruimte dus, is er een vraag die vanuit verschillende perspectieven kan worden aangevlogen. Wetenschap, economie, ondernemerschap, zorg, onderwijs, bestuur etc., etc. Want in de tussenruimte zit zowel de verwarring als het verlangen, zowel de verwondering als de hoop, zowel de tegenkracht als de vlucht naar voren. 


In deze podcastserie wordt gesproken met o.a. Wouter van Noort, Kees Klomp, Anneloes Smitsman,  Mariëtte Lusse, Ron Bormans,  Desiree Bierlaagh, Nienke Meijer, Mark Woerde

De TussenRuimte

Er is een voor en erna. Wat ervoor was weten we. Wat erna komt nog niet. We hangen er nu tussen in. Er was een samenleving voor de coronacrisis. Er komt een samenleving na deze crisis. Maar hoe die er uitziet, weten we nog (steeds) niet. Sterker, we kúnnen het niet weten als we dat wat we weten van ervoor niet loslaten. Loslaten van wat was en hopen en verbeelden van wat er nodig is. En intussen is er de zogenaamde ‘liminale’ periode. De tussenruimte.

Ron van Es, oprichter van de School for Purpose Leadership heeft dit thema gekozen voor een prachtige podcastserie De TussenRuimte. Twaalf gesprekken over de ‘liminale’ status in de samenleving waarin Ron zijn gasten slechts twee vragen stelt: Wat moeten we loslaten en wat kunnen we ons verbeelden? 

De afgelopen weken heb ik geluisterd naar gasten van De TussenRuimte als Werner Schouten, voorzitter Jonge Klimaatbeweging, Desiree Bierlaagh, Practor Welzijn & Zorg, Wouter van Noort, wetenschapsjournalist bij NRC, Mariëtte Lusse, lector en onderzoeker kinderarmoede, Mark Woerde, founder Let’s Heal, Nienke Meijer, co-founder De Buitenboordmotor, Jaap Fris, founder We are Mindt — laboratorium voor een nieuwe economie en Ninotchka de Windt, filiaalhouder Jumbo in Rotterdam en bestuurslid Rotterdam Pride. 

Vanmorgen luisterde ik naar het prachtige en inspirerende gesprek van Ron van Es met Ron Bormans, voorzitter college bestuur Hogeschool Rotterdam. Over de tussenruimte van de Duits-Amerikaans Joods filosofe en politiek denker Hannah Arendt, over hoe Bormans dit heeft omarmd naar zijn eigen omgeving, over Joseph Jaworski de oprichter van het American Leadership Forum en samen met Otto Scharmer grondlegger van Theory U, over Miles David en Jazz als leiderschap en uiteraard een verwijzing naar een prachtig essay van Bormans zelf: ‘Samen leven in de moderne samenleving‘. En dat mag ook worden gezegd, de podcast is op een prachtige manier gemonteerd door Ralph Stevens en geproduceerd door Achter de Maan Media.

Geschreven door Marco Derksen, Koneksa Mondo