Beter Anders


Ludo Ansems spreekt met heel veel mensen die anders willen, anders doen, anders verbouwen, anders ondernemen en vooral anders in de wereld staan. 

In de Beter Anders Podcast gaat Ludo Ansems in gesprek met mensen die concrete tips hebben hoe jij en ik beter met de aarde om kunnen gaan of beter om kunnen gaan met elkaar. Wil je alleen de tips, die zitten in de eerste tien minuten. Daarna is er ruimte om de gever van de tips beter te leren kennen; drijfveren, ervaringen en.. wat is zijn/haar favoriete muzieknummer? 

Ludo Ansems (52) zet zich al jaren in voor een betere wereld. Een wereld waar de mens beter omgaat met de aarde, maar ook beter met elkaar. In 2022 begon hij met de podcast Beter Anders. Elke aflevering spreekt hij een gast die vertelt op welke manier de wereld beter anders kan.

‘Als beginnen student was ik een weekend bij mijn ouders en zat ik op een avond alleen op de bank. Uit het niets vloog een gedachte door mijn hoofd: “We gaan als lemmingen naar de afgrond.” Ik schrok me rot, voelde dat het klopte, maar vond nergens echt bevestiging.’ Ludo legt uit dat er toen in de media weinig aandacht voor was. Bovendien was mijn directe omgeving destijds niet per se milieubewust. Waardoor ik dacht dat ik het mis had.’ Hij liet het toen los, maakte zijn opleiding af en begon aan zijn carrière in de IT-sector waar hij twaalf jaar in werkte.

In die wereld ging het veel over geld en er begon uiteindelijk iets te knagen bij Ludo. ‘Ik begon een zoektocht naar wie ik was en wie ik wilde zijn. Na bijna negen jaar kwam ik weer uit op dat moment bij mijn ouders op de bank en toen viel het kwartje.’ Vanaf dat moment is hij zich in gaan zetten voor een duurzamere wereld en bouwde hij een leuk netwerk op. Nu sinds twee jaar heeft hij er ook zijn werk van kunnen maken en is hij in 2022 een podcast gestart waar hij al die contacten aan elkaar bindt en er één verhaal van maakt.

‘Het viel me op hoeveel mensen zeggen dat we een nieuw verhaal zoeken waar mensen in gaan geloven. Ik denk dat dat verhaal er grotendeels al is, in de vele mensen die al dag in dag uit zich inzetten voor een betere wereld.’ In de podcast spreekt hij die mensen. Elke aflevering is een stukje van de puzzel, met drie concrete tips waar je nog dezelfde dag mee aan de slag kan.

In de podcast gaat het over hoe wij als mensen beter met de aarde en met elkaar om kunnen gaan. ‘Ik heb er bewust voor gekozen om niet op één van die twee te focussen, omdat mijn intuïtie mij zei dat die twee samenhangen.’ Lachend zegt de podcastmaker dat hij – nu hij 32 afleveringen verder is – het inmiddels zeker weet. ‘Je ziet bij alle gasten dat ze werken vanuit respect voor mens en natuur, dat menselijkheid hun basishouding is. Om echt beter anders te kunnen zijn zullen we elkaar en de aarde moeten begrijpen en respecteren.’ Dat begrip kweek je volgens Ludo door die basishouding aan te nemen. Als iedereen dat doet zijn we allemaal beter anders.

Geschreven door Job Koskamp, Optimist Media