BarmHart

John van den Hout en Ron van Es startten een podcastserie  voor Stichting Even Anders, spiritualiteit in zorg over het idee van barmhartigheid. Zonder vooropgezet plan kwamen ze samen op het spoor wat dat thema niet alleen met ons, maar ook met de huidige tijd te maken heeft. De eerste 4 afleveringen spraken ze alleen, maar de laatste, de 5e, dachten, nodigden ze mensen voor een live opname. 

 “Ik ontdek door jullie verhalen de betekenis die het woord barmhartigheid kan hebben.”
– Benedikte

“Uitnodigend meanderend gesprek wat cirkelt rondom het begrip barmhartigheid.” 
– Mieke

“Jullie zijn helden voor mij dat je dit aandurft, vrij over dit thema te spreken zonder te weten waar het uitkomt en in uitmondt.”
– Sasja 

Barmhartigheid, is het allemaal zo positief, die barmhartigheid. Wat raken we dan niet aan? Wat gaan we uit de weg? Licht en donker ook. Eb en vloed. Zand en water. Barmhartigheid is nooit één richting. Nooit één richting in onszelf, maar ook nooit één richting tussen ons.

Lees ook deze sfeerimpressie bij de opname van de laatste aflevering in het klooster in Huissen.

De wereld schreeuwt om barmhartigheid. Barmhartigheid voor elkaar, voor de natuur en voor onszelf. Maar wanneer ben je barmhartig? Is er een knop die je kan omzetten? Bestaat barmhartigheid eigenlijk wel?

Barmhartigheid is een soort onaantastbaar begrip, hoewel er wel een definitie bestaat. Barmhartig zijn zij die zich ontfermen over hun medemensen, die in woord en daad hulp en ondersteuning bieden aan degenen die daaraan behoefte hebben. Dit klopt natuurlijk, maar barmhartigheid is een begrip met een lading. Een bitterzoet gevoel, want barmhartig zijn willen we allemaal, maar wie is echt barmhartig?

John van den Hout en Ron van Es filosoferen in de podcast Barm-Hart over dit soort vragen. Hun verhalen zetten aan het denken. Ze vragen zich af of ze barmhartig handelen, maar concluderen eigenlijk dat dat er niet toe doet. ‘We hebben het wel nodig, maar wij gaan er niet over.’ Het is volgens de twee niet aan de mens om te oordelen over barmhartigheid.

Doen wat jouw ziel – of/en dat van een ander – goed doet en uit liefdevol handelen is eigenlijk alles wat we kunnen doen. Barmhartigheid is dan als een virus en het verspreid zonder dat mensen barmhartig zijn. Barmhartig ben je niet, barmhartigheid is.

Geschreven door Job Koskamp, redacteur bij Optimist Media

Kijk mee met de stellingen die we bespraken en filmden tijdens de opname van aflevering 5

Stelling 1: Barmhartigheid is een ouderwetse term en heeft haar zeggingskracht verloren. 

Stelling 2: Verslaafd zijn aan ons eigen gelijk staat haaks op barmhartig zijn.

Stelling 3: Barmhartigheid is meer dan wat van je wordt verwacht. Voorbij grenzen gaan, van jezelf of van de ander. Het heeft iets ongeoorloofds in zich.

Stelling 4: We zijn niet op de wereld gezet in een resort. Het is voortdurend schipperen tussen recht doen aan.. en barmhartig durven zijn.